Psoas release

De spier van de ziel

Een soepele en sterke psoas biedt ons aarding en laat energie vloeien door spieren, botten en gewrichten. De psoas is verbonden met ons reptielenbrein, het oudste deel van onze hersenen dat onze overlevingsinstincten reguleert. Bij gevaar, angst of stress spant de psoas automatisch aan, klaar om te vechten, vluchten of bevriezen. Een ontspannen psoas geeft zowel ruimte aan de organen die erop rusten als aan jezelf.

Wat houdt de massage in?

Ruimte creëren voor je psoas is essentieel om je emoties tot rust te brengen. In de massage werk ik samen met je psoas door middel van stretches, mobilisaties en massages van de rug en buik om dit te bereiken.

Een psoas-massage kan emoties losmaken, omdat de spier sterk reageert op stress en fungeert als opslagplaats voor (oude) stressvolle gebeutenissen.

Wanneer boek je een psoas massage?

Bij langdurige spanning, zoals bij chronische stress, blijft de psoas vaak aangespannen, wat leidt tot een gevoel van voortdurende onrust en alertheid. Dit komt doordat het lichaam constant het signaal krijgt dat er gevaar dreigt. Fysiek kan een gespannen psoas de romp verkorten, wat minder ruimte voor organen geeft. Het kan ook gevoelens van angst en spanning oproepen zonder daadwerkelijk gevaar.

Een gespannen psoas kan diverse klachten veroorzaken, zoals (lage) rugpijn, ischias, menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, verstoorde stoelgang, en pijn in heupen en knieën. Door de verbinding met het middenrif kan het ook ademhalingsproblemen, benauwdheid en hyperventilatie veroorzaken.

Ruimte creëren voor je psoas is essentieel om je emoties tot rust te brengen. Ik werk samen met jou door middel van stretches, mobilisaties en massages van de rug en buik om dit te bereiken.

Goed om te weten

Intensiteit van de massage

Doordat tijdens deze massage ook het buik- en liesgebied gemasseerd worden, kan dit mogelijk als intens worden ervaren. Dit is een gebied waar vaak onverwerkte emoties vastgehouden worden en het is mogelijk dat deze loskomen tijdens, of na het masseren. Maar dit hoeft niet.

Voorzorgsmaatregelen bij trauma

Heb je PTSS of andere traumagerelateerde klachten, dan wordt deze massagevorm soms afgeraden. Overleg daarom altijd eerst met je therapeut/psycholoog/psychiater voor je een afspraak maakt en breng mij hier altijd voorafgaand aan de massage van op de hoogte.

Nazorg na de massage

Het is belangrijk om veel te drinken na de massage en om vlak na de massage geen (inspannende) activiteiten in te plannen.

Duur van de massage

De duur van de massage is bij de eerste keer inclusief een intake 90 minuten. Na de eerste keer kun je een behandeling van 75 minuten inplannen.

Kosten

Behandelingen worden vergoed volgens de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering, indien je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Ik declareer als oefentherapeut Mensendieck.

Indien je geen aanvullende verzekering hebt, hanteer ik de volgende tarieven:

Intake & psoas release massage - 90 min

97,50

Psoas release massage - 75 min

82,50

Maak een afspraak